Ryż na sposób chiński

0 (0 ocen)

Biały ryż podany trochę inaczej, inspirowany daniem kantońskim

Składniki:

  • - 100 g ryżu białego
    - pół puszki groszku zielonego
    - 5 pieczarek
    - 1 jajko
    - sól, pieprz
    - trochę masła

Ryż na sposób chiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Groszek odcedzić. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w półplasterki.
    Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone pieczarki i lekko je podsmażyć. Dodać ryż i groszek. Wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku. Na koniec do ryżu wbić surowe jajko i dokładnie wymieszać. Smażyć do ścięcia się jajka.
    Podawać jako samodzielne danie lub ze sztuką mięsa.

Komentarze

Podobne przepisy