Ryż z sardynkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis z kuchni dominikańskiej

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - sardynki w sosie pomidorowym - puszka: 5 sztuk
    - ryż: 3 szklanki
    - woda: 5 szklanek
    - oliwa: 5 łyżek
    - czerwona papryka pokrojona w kostkę: 0.25 szklanki
    - ząbki czosnku roztarte: 1 łyżeczka
    - seler naciowy posiekany: 0.25 szklanki
    - kolendra posiekana: 1 łyżeczka

Ryż z sardynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sardynki odcedzić, a sos zachować. Rozgrzać 3 łyżki oliwy. Dodać zioła, przyprawy, paprykę, czosnek i szczyptę soli. Smażyć 2 minuty. Dodać połowę sardynek i wymieszać. Dodać zachowany sos. W osolonej wodzie z 2 łyżkami oliwy gotować ryż. Gdy płyn zostanie wchłonięty, dodać do ryżu pozostałe sardynki. Przykryć i trzymać na małym ogniu przez 15 minut. Odkryć i wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy