Sałatka z sosem tuńczykowym

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sałatka z awokado i sosem z tuńczyka pysznie smakuje podana z bagietką czosnkową.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • rukola
    sałata lodowa
    czerwona cykoria
    pomidorki koktajlowe
    awokado
    czerwona cebula
    listki kolendry

    sos:
    puszka tuńczyka w sosie własnym
    2 łyżeczki kaparów
    2 łyżki majonezu
    pieprz
    suszone płatki papryki Chipotle
    opcjonalnie sól

    sok z cytryny

Sałatka z sosem tuńczykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odsączonego tuńczyka miksujemy z kaparami i majonezem. Doprawiamy do smaku przyprawami.

    Warzywa kroimy na kawałki. Polewamy je sosem. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy listkami kolendry.

    Sałatkę podajemy ze świeżym pieczywem najlepiej bagietką czosnkową.

Porady

Możemy użyć ulubionej mieszanki sałat. Takiego sosu tuńczykowego można użyć do dowolnych sałatek warzywnych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy