Schab w sosie pomidorowo-ziołowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Rewelacyjny pomysł na obiad. Schab zachwycił smakiem już wielu moich znajomych.

  • 50 min

Składniki:

  • 0,5 kg schabu (8 plastrów o grubości około 1,5cm)
    16 plasterków boczku
    3-4 średnie pomidory
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
    4 gałązki świeżego tymianku lub 3 łyżeczki suszonego
    4 gałązki świeżej bazyli lub 2 łżeczki suszonej
    40 dag śmietany kremówki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2-3 łyżki ketchupu
    2 łyżki oleju
    pieprz, sól, słodka papryka

Schab w sosie pomidorowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około 1,5cm. Każdy z plastrów obłożyć z obu stron boczkiem. Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju i obsmażać przez 2 minuty każdą ze stron schabu.
    Po podsmażeniu mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.

    2) Umyte pomidory pokroić w kostkę. Obrać cebulę i czosnek i pokroić w drobną kostkę. Jeżeli używamy świeżych ziół to należy je umyć, osuszyć i drobno pokroić.

    3) W rondlu na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę i czosnek. Następnie dodac śmietanę, ketchup, koncentrat pomidorowy i zioła. Całość zagotować.
    Następnie doprawić do smaku i zalać sosem mięso umieszczone w naczyniu żaroodpornym.

    4) Piec w 200 st. C przez około 1h

Porady

Najlepszy z ziemniakami. Mogą być także brokuły. Schab można doprawić na ostro.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy