Schab w sosie pomidorowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około 1,5cm. Każdy z plastrów obłożyć z obu stron boczkiem. Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju i obsmażać przez 2 minuty każdą ze stron schabu.
Po podsmażeniu mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
2) Umyte pomidory pokroić w kostkę. Obrać cebulę i czosnek i pokroić w drobną kostkę. Jeżeli używamy świeżych ziół to należy je umyć, osuszyć i drobno pokroić.
3) W rondlu na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę i czosnek. Następnie dodac śmietanę, ketchup, koncentrat pomidorowy i zioła. Całość zagotować.
Następnie doprawić do smaku i zalać sosem mięso umieszczone w naczyniu żaroodpornym.
4) Piec w 200 st. C przez około 1h
Porady
Najlepszy z ziemniakami. Mogą być także brokuły.
Schab można doprawić na ostro.
Komentarze