Sernik ananasowy

0 (0 ocen)

Sernik bardzo smaczny i wilgotny dzięki ananasom.

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szkl. mąki pszennej,
    3 łyżki cukru pudru,
    200g margaryny,
    5 żółtek,
    łyżka kakao,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Masa serowa:
    1 kg białego sera,
    1/2 szkl. cukru,
    12,5 dag margaryny,
    budyń śmietankowy,
    cukier waniliowy,
    jajko,
    puszka ananasów.

    Pianka:
    5 białek,
    kisiel cytrynowy,
    1/2 szkl. cukru,
    szczypta soli,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sernik ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść ciasto. 3/4 ciasta zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki. Resztę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika.
  • 2. Ser zemleć dwukrotnie. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko i cukier waniliowy. Dodawać po łyżce zmielonego twarogu. Wsypać sproszkowany budyń. Ciasto z lodówki Wyłożyć na tortownicę o średnicy 27cm. Na to rozprowadzić masę serową i pokrojone w kosteczkę, odciśnięte z soku ananasy.
  • 3. Białka ubić ze szczypta soli i z cukrem. Dodać resztę proszku oraz sproszkowany kisiel. piane wyłożyć na ananasy. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik jeszcze przez 10 min.

Komentarze

Podobne przepisy