Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno brzoskwiniowe. A co najważniejsze nie trzeba go piec.
Składniki:
Biszkopty
500g mielonego sera
1 galaretka brzoskwiniowa
200ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka żelatyny
Cukier puder do smaku
Sernik brzoskwiniowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę o średnicy około 25 cm wyłożyć biszkoptami.
2.Galaretkę brzoskwiniową i żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wodzie i odłożyć do wystudzenia. Na sztywno ubić śmietankę kremówkę z cukrem. Następnie, cały czas ubijając, stopniowo dodawać ser. Na koniec, dodać lekko tężejącą galaretkę. Dokładnie wymieszać, by połączyć wszystkie składniki.
3.Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki by masa zastygła.
4.Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Sok z brzoskwiń uzupełnić wodą, aby otrzymać 05,l płynu i zagotować. Rozpuścić w nim galaretki i żelatynę i odłożyć do lekkiego stężenia.
Odsączone brzoskwinie zmiksować blenderem na mus. Do tężejących galaretek wlać mus, wymieszać, wylać na zastygły sernik i odłożyć do lodówki do stężenia.
Komentarze