Spód:
140 g biszkoptów
150 g masła
Masa śliwkowa:
700 g śliwek
100 g cukru
2 cukry waniliowe
1 budyń waniliowy
Masa serowa:
870 g mielonego białego sera
2 galaretki cytrynowe
50 g cukru
Dekoracja:
1 galaretka wiśniowa
100 g kremówki
1 łyżka cukru
50 g płatków migdałowych
Sernik ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty mielimy w blenderze i łączymy ze stopionym masłem. Masą wylepiamy dno tortownicy o średni. 26 cm . Chłodzimy.
2.Śliwki gotujemy w 100 ml wody z dodatkiem cukru i cukru waniliowego do momentu aż zaczną się powoli rozgotowywać. Następnie rozprowadzamy w 1/4 szklanki wody proszek budyniowy i zagęszczamy nim owoce, dokładnie mieszając gotujemy jeszcze ok. 2 minut. Gorącą masę wkładamy na biszkoptowy spód.
3.Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i studzimy. Ser mieszamy z cukrem i tężejącą galaretką. Wykładamy na zimne śliwki. Chłodzimy.
4.Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i czekamy aż zacznie tężeć, następnie wylewamy ją na masę serową. Chłodzimy.
5.Kremówkę ubijamy z 1 łyżką cukru i dekorujemy nią wierzch tortu, posypującą uprażonymi migdałami.
Komentarze