Sernik ze śliwkami

0 (0 ocen)

Pyszny.

Składniki:

  • Spód:
    140 g biszkoptów
    150 g masła
    Masa śliwkowa:
    700 g śliwek
    100 g cukru
    2 cukry waniliowe
    1 budyń waniliowy


    Masa serowa:
    870 g mielonego białego sera
    2 galaretki cytrynowe
    50 g cukru
    Dekoracja:
    1 galaretka wiśniowa
    100 g kremówki
    1 łyżka cukru
    50 g płatków migdałowych

Sernik ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty mielimy w blenderze i łączymy ze stopionym masłem. Masą wylepiamy dno tortownicy o średni. 26 cm . Chłodzimy.
  • 2. Śliwki gotujemy w 100 ml wody z dodatkiem cukru i cukru waniliowego do momentu aż zaczną się powoli rozgotowywać. Następnie rozprowadzamy w 1/4 szklanki wody proszek budyniowy i zagęszczamy nim owoce, dokładnie mieszając gotujemy jeszcze ok. 2 minut. Gorącą masę wkładamy na biszkoptowy spód.
  • 3. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i studzimy. Ser mieszamy z cukrem i tężejącą galaretką. Wykładamy na zimne śliwki. Chłodzimy.
  • 4. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i czekamy aż zacznie tężeć, następnie wylewamy ją na masę serową. Chłodzimy.
  • 5. Kremówkę ubijamy z 1 łyżką cukru i dekorujemy nią wierzch tortu, posypującą uprażonymi migdałami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy