mała paczka biszkoptów,
300 g kremowego serka w temperaturze pokojowej,
200 g kremówki,
cukier puder (do smaku; u mnie kilka czubatych łyżek)
skórka otarta z dużej cytryny,
kilka kostek ulubionej czekolady do starcia (do cytrynowego kremu idealnie pasowałaby biała),
borówki lub inne sezonowe owoce
Sernikowy deser z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serki zmiksować na puszystą masę z cukrem pudrem, dodać skórkę z cytryny wymieszać. W drugim naczyniu ubić kremówkę na sztywno (najłatwiej to zrobić, gdy będzie zimna, prosto z lodówki; do niej również można dodać cukier puder). Sprawdzić, czy nie potrzeba więcej cukru w obu masach. Szpatułką delikatnie połączyć kremówkę i serki. Do pucharków nakładać warstwami biszkopty (warto je pokruszyć), krem, borówki i startą czekoladę. Deser włożyć do lodówki na 4-6 godzin.
Komentarze