Sernikowy deser z borówkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny deser w paski. Poszczególne warstwy deseru świetnie łączą się ze sobą i tworzą pyszną całość.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • warstwa biała: 125 g ricotty
    1 łyżka syropu z agawy
    1 płaska łyżka żelatyny
    3 łyżki gorącego mleka/wody
    warstwa niebieska: 125 g ricotty
    1 łyżka syropu z agawy
    1 łyżka niebieskiej spiruliny/barwnika
    1 płaska łyżka żelatyny
    3 łyżki gorącego mleka/wody
    oraz: 100 g borówek
    niebieska galaretka

Sernikowy deser z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa biała: Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przekładamy ricottę, dodajemy syrop z agawy i miksujemy. Następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę i chwilę miksujemy. Przekładamy białą masę do 3 pucharków i wstawiamy do lodówki.
    Warstwa niebieska: Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przekładamy ricottę, dodajemy syrop z agawy, niebieską spirulinę (lub barwnik) i miksujemy. Następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę i chwilę miksujemy. Przekładamy niebieską masę na białą i wstawiamy do lodówki.
    Niebieską galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Borówki myjemy i osuszamy a następnie układamy na niebieskiej warstwie deseru. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy