Serowo - ziołowe papryki faszerowane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jest to jedno z moich ulubionych dań. Przepis wymyśliłam razem z mamą.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 duże papryki czerwone, 60 dag twarogu półtłustego, mała zakwaszana śmietana 18%, 1 cebula, jajko, bazylia, tymianek, oregano, sól, pieprz, przyprawa typu warzywko, oliwa z oliwek.

Serowo - ziołowe papryki faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Papryki myjemy, wycinamy górę i usuwamy gniazda nasienne. Delikatnie nakłuwamy od spodu. Środek oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
    2. W misce mieszamy utarty twaróg i śmietanę. Dodajemy jajko, drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz oraz sporą ilość tymianku, bazylii i oregano. Przygotowaną masą nadziewamy papryki.
    3. Papryki układamy w brytfannie i dolewamy ok 2 szklanki wody. Do wody dodajemy łyżeczkę warzywka, a skórki papryk polewamy oliwą z oliwek.
    4. Pieczemy pod przykryciem ok 60 minut w temperaturze 190 stopni.
    5. Danie podajemy z puree ziemniaczanym, polane sosem pomidorowym. Smacznego!

Porady

Możemy wykorzystać także gotowy twaróg mielony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy