ŚLEDZIE Z PIECZARKAMI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepyszne śledzie!

  • 30 min

Składniki:

  • PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
    (+ OKOŁO 2 GODZINY NAMOCZENIE ŚLEDZI)
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 4-6

    Składniki:
    3 filety z matiasa,
    15 dag pieczarek,
    duża cebula,
    majeranek,
    pieprz,
    3 ziarna ziela angielskiego,
    2 listki laurowe,
    płaska łyżeczka cukru,
    odrobina vegety,
    3/4 szklanki oleju,
    czubata łyżeczka koncentratu,
    1/3 szklanki wody.

Śledzie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczę około 2 godziny w zimnej wodzie, kroję na mniejsze kawałki.
    Cebulę i pieczarki kroję w plasterki, podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw (majeranek, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, cukier oraz vegeta).
    Kiedy cebula będzie prawie miękka, dodaję koncentrat rozrobiony z wodą, smażę często mieszając jeszcze około 5 minut.
    Czekam, aż zalewa ostygnie, zalewam śledzie, odstawiam do lodówki, aby się przegryzły.

Komentarze

Podobne przepisy