Słodka gąsienica

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To ciasto upiekłam na 6. urodziny mojego synka Kamila. Mali goście byli zachwyceni

Składniki:

  • ● 70 dag (3,5 kostki) masła
    ● 250 ml śmietany 12-proc.
    ● 40 dag mąki
    ● 40 dag cukru pudru
    ● 6 jajek
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● aromat waniliowy
    ● 2 małe op. cukru waniliowego
    ● 3 łyżki kakao
    ● op. kolorowych drażetek
    ● sok z cytryny

Słodka gąsienica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, cukru waniliowego,
    jajek, śmietany, proszku do pieczenia,
    35 dag masła i 25 dag cukru ucieramy ciasto. Dzielimy
    na pół. Do jednej części
    dodajemy kakao, mieszamy.
    Pieczemy w temp. 200 °C
    w dwóch półokrągłych keksówkach
    (34x10 cm). Studzimy
  • 2. Krem: sok z cytryny, aromat
    waniliowy, resztę masła i cukru
    ucieramy na puszystą masę
  • 3. Ciasta kroimy w dość grube
    plastry. Każdy smarujemy kremem.
    Formujemy gąsienicę,
    układając na przemian jasne
    i ciemne plastry. Całość ewentualnie
    pokrywamy resztą kremu.
    Dekorujemy drażetkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2010

Komentarze

Podobne przepisy