Słomka ptysiowa smakowa

0 (0 ocen)

Szybkie ciastka co smakują wszystkim po ich przygotowaniu w domu nigdy nie sięgniemy po nie na sklepowej półce.

Składniki:

  • 1,5 szklanki wody
    3 torebki herbaty o dowolnym smaku u mnie owoce leśne
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki kisielu o smaku owoców leśnych lub malinowym
    1 szczypta sody
    12 dag masła
    4 jajka

Słomka ptysiowa smakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • słomka ptysiowa smakowa 1. Herbatę zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut do zaparzenia, następnie wyjąć torebki z herbatą i postawić garnek na palniku, dodać masło i zagotować ( masło ma się rozpuścić)
  • słomka ptysiowa smakowa 2. Kiedy masło się rozpuści zmniejszyć płomień pod garnkiem i dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem kisielowym i energicznie mieszając jeszcze chwilkę trzymać na gazie do momentu, aż ciasto zrobi się szkliste. Garnek z ciastem zdjąć z ognia i wystudzić do zimnego ciasta dodać sodę i jedno jajko przy pomocy robota dokładnie ciasto wymieszać w trakcie dodając kolejne jajka.
    Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego bez końcówek, a tylko z odciętym końcem i wyciskać małe paseczki z ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  • image-04ktxim 3. po wierzchu posypać cukrem.
    Piec w temp. 200 st z termoobiegiem około 20 minut po upieczeniu zostawić jeszcze na kilka minut w wyłączonym piekarniku, aby słomka dobrze wyschła i nabrała chrupkości

Komentarze

Podobne przepisy