SMALEC WEGAŃSKI

0 (0 ocen)

  • 40 min

TO LEPSZY ODPOWIEDNIK TRADYCYJNEGO SMALCU

  • 40 min

Składniki:

  • składniki:

    40 dag fasoli białej
    3 cebule
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    sól
    pieprz
    2 liście laurowe
    1 ziele angielskie

Smalec wegański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. fasolę namoczyć na całą noc, następnie ugotować do miękkości
  • 2. na patelnie rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj posiekana cebule w kostkę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, smaż na małym ogniu na złoty kolor, na koniec dodaj 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 3. po ugotowaniu fasoli odlej nadmierna ilość wody, dodaj cebulę podsmażona z czosnkiem, wcześniej wyciągnij liść i ziele
  • 4. wszystko zmiksować blenderem na gładką masę
  • 5. doprawić do smaku solą i pieprzem
  • 6. smalec schłodź w lodówce i przetrzymuj w słoiku
  • 7. najlepiej smakuje ze swojskim chlebem i kiszonym ogórkiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy