Wegański smalec

0 (0 ocen)

  • 20 min

W smaku naprawdę przypomina bardzo smalec, a do tego jest bardzo zdrowy, nie tuczy i jest szybki w wykonaniu

  • 20 min

Składniki:

  • puszka białej fasoli (można użyć zwykłej - Jaś - gotujemy, odcedzamy i studzimy),
    sól,
    pieprz,
    średnia cebula,
    ząbek czosnku,
    szczypta majeranku,
    przegotowana zimna woda.

Wegański smalec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę odsączamy. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy. W tym miejscu mamy wybór czy podsmażamy na odrobinie masła (nie będzie wtedy wersja wege), oleju lub zupełnie beztłuszczowo. Kiedy cebulka się podsmaży, dodajemy posiekany czosnek, solimy i chwilkę smażymy (uwaga aby nie zbyt długo, bo czosnek będzie gorzki) na sam koniec dodajemy majeranek i dosłownie sekundkę smażymy. Wszystkie składniki wkładamy do blendera, p i podlewając odrobiną wody mielimy. Próbujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Można także składniki przepuścić przez maszynkę do mięsa lub rozdrobnić w preferowany sposób. Masę chowamy do lodówki aby się przegryzła.

Porady

Można go doprawić jak zwykły smalec, dodać na jabłko itp

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy