Wegański smalec ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Na drzewie już prawie ani śladu po śliwkach a mnie się przypominało, że jakiś czas temu robiłam wege smalczyk. Wg mnie jest o niebo lepszy niż tradycyjny. Śliwka nadaje wyrafinowanego smaku. Czy ma się po nim wzdęcia? Owszem :D

  • 60 min

Składniki:

  • ponad kubek ugotowanej fasoli jaś
    1 duża cebula (preferowana czerwona)
    1 małe jabłko
    kilka sztuk śliwek świeżych
    1 ząbek czosnku
    suszony majeranek
    sos sojowy ciemny
    olej kokosowy (łyżka do smażenia i łyżka na koniec)
    pieprz, sól
    odrobina cynamonu

Wegański smalec ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę pokrojoną w piórka lub krążki szklimy na oleju koko razem z śliwkami bez pestek i obranym i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Dodajemy majeranek, ząbek czosnku przeciśnięty przez paprykę, sos sojowy, pieprz, sól i cynamon. Dusimy chwilkę pod przykryciem. Na koniec dorzucamy ugotowaną fasolkę i chwilkę podsmażamy. Całość przekładamy do blendera i dodajemy łyżkę oleju kokosowego. Blendujemy drobno, ale nie zupełnie gładko. Podajemy z pieczywem po schłodzeniu w lodówce, najlepiej na drugi dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy