Smażone zielone pomidory

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smażone zielone pomidory po amerykańsku. Oryginalny smak smażonych pomidorów. Podane na gorących tostach stanowią doskonałe śniadanie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - zielone pomidory: 3 sztuki
    - mąka: 0.33 szklanki
    - śmietana 30%: 3 łyżki
    - olej: 2 łyżki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - cukier: 1 szczypta

Smażone zielone pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory kroimy w grubsze plasterki. Obtaczamy w mące i posypujemy lekko cukrem.

  • 2. Rozgrzewamy na patelni olej. Wkładamy na gorący tłuszcz plastry
    pomidora. Smażymy z każdej strony ok. 3-4 minuty, aż się zarumienią.
  • 3. Smażone pomidory doprawiamy solą i pieprzem i zdejmujemy z patelni.
  • 4. Na pozostały po smażeniu tłuszcz wlewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiego sosu.
  • Smażone zielone pomidory 5. Pomidory układamy na gorących tostach i podajemy polane sosem śmietanowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy