Śniadaniowe jajeczne muffiny

0 (0 ocen)

Takie muffinki to doskonała propozycja na efektowne śniadanko :) Są niezwykle sycące i z pewnością dodadzą nam energii na cały dzień! Do dzieła!

Składniki:

  • (na 8 muffinek)

    150 g szynki
    1 czerwona cebula
    1/2 czerwonej papryki
    16 zielonych oliwek
    16 kulek mini mozzarelli
    4 pomidorki koktajlowe
    5 jajek
    sól
    pieprz
    suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i pietruszką (przyprawa)
    masło

Śniadaniowe jajeczne muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni - w tym czasie przygotowujemy nasze danie. Szynkę oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą z suszonymi pomidorami. Szynkę z cebulą przesypujemy do jajek i mieszamy.

    Na dnie formy do muffin wlewamy po dużej łyżce masy jajecznej. Na nią układamy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną oraz pokrojone w plasterki oliwki. Dopełniamy formy resztą masy jajecznej.

    Na wierzch do każdej kokilki wkładamy 2 kulki mozzarelli przecięte na pół oraz układamy po połówce koktajlowego pomidorka

    Zapiekamy w piekarniku przez 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy