Sos chrzanowo-żurawinowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealny do mięs

  • 60 min

Składniki:

  • 1 łyżka miodu
    60 g utartego chrzanu
    garść suszonej żurawiny
    1 posiekana cebula dymka
    200 ml czerwonego wytrawnego wina
    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    2 łyżki masła
    sok z 1 cytryny

Sos chrzanowo-żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na gorącej patelni rozpuściłem miód. Jak zaczął się pienić dodałem chrzan i posiekaną cebulę dymkę, chwilę przesmażyłem, zalałem czerwonym winem. Gotowałem na wolnym ogniu. Żurawinę drobno posiekałem, dodałem do sosu.
    Kiedy sos zredukował się o połowę, dodałem kwaśną śmietaną i masło, delikatnie wymieszałem podgrzewając. Po ostudzeniu sos zblendowałem. Doprawiłem do smaku sokiem z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy