Spaghetti a la bolognese

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Spaghetti w wersji wegetariańskiej, czyli sos pomidorowy oraz pieczarki, które zastępują mięso. Przepis na spaghetti to prosty i smaczny pomysł dla wszystkich, którzy ograniczają mięso w swojej diecie lub jego nie jedzą.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • opakowanie makaronu spaghetti
    4- 5 pomidorów lub passaty pomidorowej
    300 g pieczarek
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    Przyprawy: oregano, bazylia, tymianek, czerwona papryka
    Oliwa z oliwek
    Sól i pieprz do smaku
    Ser parmezan lub inny
    Opcjonalnie mieszanka suszonych warzyw

Spaghetti a la bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spaghetti gotujemy według instrukcji na opakowaniu
    Pieczarki i cebulę kroimy i podsmażamy do miękkości i dodajemy sól, pieprz i opcjonalnie mieszankę suszonych warzyw i wszystko blendujemy. Cebulę i czosnek podsmażamy i dodajemy pokrojone pomidory i smażymy do uzyskania sosu, pod koniec smażenia dodajemy sól, pieprz, paprykę czerwoną, bazylię, oregano i tymianek. Ugotowany makaron przekładamy do sosu pomidorowego i mieszamy wszystko. Przekładamy wymieszany makaron z sosem na talerz i dodajemy zblendowane pieczarki i posypujemy serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy