Spaghetti w wersji wegetariańskiej, czyli sos pomidorowy oraz pieczarki, które zastępują mięso. Przepis na spaghetti to prosty i smaczny pomysł dla wszystkich, którzy ograniczają mięso w swojej diecie lub jego nie jedzą.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
opakowanie makaronu spaghetti
4- 5 pomidorów lub passaty pomidorowej
300 g pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
Przyprawy: oregano, bazylia, tymianek, czerwona papryka
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Ser parmezan lub inny
Opcjonalnie mieszanka suszonych warzyw
Spaghetti a la bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spaghetti gotujemy według instrukcji na opakowaniu
Pieczarki i cebulę kroimy i podsmażamy do miękkości i dodajemy sól, pieprz i opcjonalnie mieszankę suszonych warzyw i wszystko blendujemy. Cebulę i czosnek podsmażamy i dodajemy pokrojone pomidory i smażymy do uzyskania sosu, pod koniec smażenia dodajemy sól, pieprz, paprykę czerwoną, bazylię, oregano i tymianek. Ugotowany makaron przekładamy do sosu pomidorowego i mieszamy wszystko. Przekładamy wymieszany makaron z sosem na talerz i dodajemy zblendowane pieczarki i posypujemy serem.
Komentarze