Spaghetii pełnoziarniste z sosem tuńczykowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Niezwykle sycące danie i bardzo zdrowe. W sam raz dla osób dbających o linię.

  • 50 min

Składniki:

  • - 2 puszki tuńczyka w wodzie,
    -2 średnie marchewki,
    -1 duża cebula,
    -2 ząbki czosnku,
    -2 szklanki rosołu (instant),
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    - 160 g. makaronu spaghetti pełnoziarnistego,
    -1 łyżka oleju rzepakowego,
    -pieprz,
    - oregano,
    - bazylia,
    - szczypiorek.

Spaghetii pełnoziarniste z sosem tuńczykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i wszystko podsmażyć. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i 2 szklanki rosołu. Warzywa dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem, bazylią i oregano.
  • 2. Tuńczyka odsączyć z zalewy na sitku i rozdrobnić widelcem. Dodać do sosu i wymieszać.
  • 3. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu (al dente).

  • 4. Ugotowany makaron odcedzić i polać sosem z tuńczyka. Udekorować szczypiorkiem.

Komentarze

Podobne przepisy