Strudel jabłkowy

0 (0 ocen)

  • Średni

Podaję go z sosem waniliowym i bitą śmietaną

  • Średni

Składniki:

  • - jabłka: 2 kilogramy
    - cukier: 300 gramów
    - cynamon do smaku: 1 szczypta

    - mąka (typ 450): 1 kilogram
    - woda: 400 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - olej: 150 gramów

    - masło: 50 gramów
    - bułka tarta: 3 łyżki

Strudel jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka przekroić na pół, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Dodać cukier, cynamon i rodzynki, dokładnie wymieszać.
  • 2. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, wyrobić do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie posmarować olejem i odstawić na 20 minut. Ciasto rozciągnąć ruchem obrotowym na ręku (podobnie jak ciasto do pizzy), aż będzie przezroczyste.
  • 3. Następnie rozłożyć je na posypanej mąką, płóciennej serwecie, skropić roztopionym masłem i posypać bułką tartą. Na cieście ułożyć farsz jabłkowy, zwinąć je używając serwety i przenieść na posmarowaną tłuszczem blachę. Strudel delikatnie posmarować roztopionym masłem i upiec na złoty kolor (ok. 20 minut w temperaturze 200°C).
  • 4. Strudel jabłkowy można serwować na zimno lub na gorąco, z sosem waniliowym i bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy