Strudel serowo-jabłkowy

0 (0 ocen)

Wyjątkowo pyszny strudel.

Składniki:

  • 250 g mąki
    3 jajka
    8 łyżek masła
    500 g twarogu
    100 g cukru pudru
    100 g rodzynek
    400 g kwaśnych jabłek
    100 ml kremówki
    opakowanie budyniu śmietankowego

    dodatki:
    sól
    cukier puder
    skóra z cytryny
    cynamon
    opcjonalnie orzechy

Strudel serowo-jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę połącz z jajkiem, szczyptą soli i 3 łyżkami stopionego masła. Wlej ok. 120 ml wody i zagniataj ciasto ok. 10 minut. Nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Do miski dodaj twaróg, jajka, 3 łyżki stopionego masła, cukier puder, skórkę z cytryny, kremówkę, rodzynki i budyń. Wszystko wymieszaj dokładnie. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto aż będzie cieniutkie. Nałóż masę serową, pokrojone jabłka i zwiń. Posmaruj resztą stopionego masła i piecz 45 minut w temp. 200 stopni. Strudel posyp cukrem pudrem z cynamonem. Podawaj na gorąco lub zimno.

Komentarze

Podobne przepisy