Świąteczny strudel jabłkowy

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Bardzo aromatyczna rolada z ciasta francuskiego i jabłek.

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki :

    1 opakowanie ciasta francuskiego,
    800g jabłek,
    100g rodzynek,
    2-3 łyżki cukru,
    sok z 1/2 cytryny,
    cynamon,
    2 goździki,
    2 łyżki kaszy manny,
    1 rozbełtane jajko,
    cukier puder.

Świąteczny strudel jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada 1. Rodzynki przesyp do miseczki i zalej wodą. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka. Wlej sok z cytryny. Wsyp cukier i odsączone rodzynki. Dodaj cynamon i goździki. Przykryj garnek i duś na wolnym ogniu aż jabłka będą miękkie. Wsyp kaszę i odstaw do ostygnięcia. Rozwiń ciasto francuskie. Poziomo ułóż farsz i zwiń w roladę. Koniec ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem i zlep. Roladę natnij u góry i posmaruj jajkiem. Włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piecz przez 30 minut.Gorącą roladę posyp cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy