Surówka z czerwonej kapusty w nowej odsłonie

0 (0 ocen)

  • 40 min

I znów surówka:), ale co poradzę,że tak je lubię wymyślać i jeść:)

  • 40 min

Składniki:

  • 30 dag kapusty czerwonej
    1 średnia marchewka
    1 średni ogórek konserwowy
    1 średniej wielkości pasek papryki konserwowej czerwonej
    ½ cebuli
    3 łyżki kukurydzy konserwowej
    3 łyżki majonezu
    3 łyżki octu
    ½ łyżeczki oleju
    1 łyżeczka cukru
    sól, pieprz

Surówka z czerwonej kapusty w nowej odsłonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować. Umyć, odcedzić. Przełożyć do miski i zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 15 minut. W tym czasie marchewkę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski. Ogórka pokroić w kostkę średniej wielkości i dodać do miski. Paprykę konserwową odsączyć z nadmiaru zalewy, obrać ze skórki i pokroić w kostkę średniej wielkości. Cebulę obrać i drobno poszatkować. Przełożyć do miski. Dodać odsączoną kukurydzę. Kapustę przełożyć na sito, aby dobrze odciekła z wody i dodać do reszty składników. W osobnej miseczce wymieszać majonez z octem, olejem i przyprawami a także cukrem. Dodać do pokrojonych warzyw i wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki. Zapraszam:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy