Syrop imbirowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealny dodatek do herbaty w mroźny dzień.

  • 60 min

Składniki:

  • 100g świeżego imbiru
    sok z 1 cytryny
    2 szkl wody
    2 szkl cukru

Syrop imbirowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Imbir obieramy, najlepiej łyżeczką i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Imbir przekładamy do garnka.Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do startego imbiru. Następnie dodajemy cukier i wodę i zagotowujemy. Co jakiś czas mieszamy. Syrop gotujemy przez ok. 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie przelewamy przez gęste sitko na którym zostaje rozgotowany imbir. Syrop przelewamy do małych słoiczków i zakręcamy. Papkę imbirową wyrzucamy lub dodajemy do herbaty. Można również zapasteryzować przez 10 minut. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy