Syrop imbirowy

0 (0 ocen)

Rozgrzewający dodatek przede wszystkim do herbaty, ale wyśmienicie smakuje również z piwem. Zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:


  • 50g świeżego imbiru
    1 1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki soku z cytryny
    1 1/2 szklanki cukru

Syrop imbirowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ib3yjo 1. Korzeń imbiru obrać ze skórki. Najlepiej zrobić to za pomocą łyżeczki. Pokroić na plasterki. Włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Gotować przez 10min. Po tym czasie dolać sok z cytryny i wsypać cukier. Wymieszać, aż cukier się rozpuści.
  • image-098ca0h 2. Gotować na małym ogniu przez około 45min, aż syrop nabierze złocistego koloru. W tym czasie starać się jak najmniej mieszać, gdyż cukier się będzie karmelizował na ściankach garnka. Gorący syrop przelać do słoiczków. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy