Szaszłyczki drobiowe z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dobry szaszłyk nie jest zły.proste szaszłyki z udek

  • 60 min

Składniki:

  • 3 udka
    2 jabłka
    1 cebula
    sól
    pieprz
    czosnek granulowany
    2 łyżeczki cukru brązowego
    oliwa z oliwek

Szaszłyczki drobiowe z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szaszłyczki drobiowe z jabłkiem 1. Udka umyć, zdjęć skórę, oddzielić mięso od kości i pokroić na kawałki, niezbyt malutkie. (z pozostałości można ugotować rosół lub bulion) Jabłka przekroić na cząstki , wyciąć gniazda nasienne, cebulę pokroić na kawałki.
    Na patyczki lub szpikulce nadziewać na przemian ; cebulę, mięso i jabłka.
    Szaszłyki ułożyć w brytfance, skropić oliwą, posolić, popieprzyć, posypać odrobiną czosnku granulowanego i na koniec cukrem brązowym. Piec w temp 200 st z termoobiegiem przez 30 min,
    po 15 min obrócić szaszłyki na drugą stronę.

    Podawać z ziemniakami z wody (można polać tłuszczykiem z pieczenia)

Porady

Surówkę zrobiłam z kapusty pekińskiej, cebuli, jabłka, oliwek i cukinii konserwowanej na słodko. Z dodatkiem soku z cytryny, otartej skórki , cukru soli i oliwy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy