szaszłyki drobiowo-boczkowe

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zestawienie boczku wędzonego i piersi z kurczaka, na tle roszponki i pomidorków przyciąga uwagę i wzmaga apetyt

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka: 1.5 sztuki
    - boczek wędzony: 20 dekagramów
    - cebula mała: 6 sztuk
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - marynata klasyczna na grill: 1 opakowanie
    - olej: 10 łyżek
    - pomidory cherry: 3 sztuki
    - roszponka: 0.25 opakowania

Szaszłyki drobiowo-boczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka i boczek wędzony pokroić w kostkę. Do woreczka wsypać przyprawę klasyczną na grill, wlać olej, marynujemy mięso- pierś z kurczaka i boczek, mieszamy razem i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. Przygotowujemy szaszłyki: paprykę kroimy w małe kawałki, cebule w grube krążki. Nabijamy na patyczki na przemian kurczaka – paprykę – boczek wędzony – cebulę- kurczaka – cebulę- boczek wędzony- paprykę- kurczaka itd. Grillujemy na patelni grillowej ok. 30 minut. Na dużym talerzu ułożyć roszponkę, ułożyć 5 szaszłyków, ozdobić połówkami pomidorów cherry, cienkimi paskami papryki pozostałej z robienia szaszłyków.

Komentarze

Podobne przepisy