Szaszłyki z miesa mielonego na pieczarkowej kołderce

0 (0 ocen)

Macie ochotę na mielone inaczej niż zwykle

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (łopatka wieprzowa)
    1 cebula
    przyprawa do mięsa mielonego
    1 ząbek czosnku
    1 bułka zalana bulionem lub wodą
    2 jajka
    bułka tarta
    olej do smażenia
    sól i pieprz do smaku
    30 dkg pieczarek
    zielona pietruszka
    2 łyżki masła

Szaszłyki z miesa mielonego na pieczarkowej kołderce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego wcieramy cebulę (na najmniejszych oczkach tarki), wciskamy czosnek, dodajemy odciśniętą bułkę, jajka i przyprawy wszystko dokładnie łączymy ze sobą, jeżeli mięso ma rzadka konsystencję dosypujemy do niego kilka łyżek bułki tartej. Formujemy podłużne kotlety posypujemy je bułką tartą w i nabijamy na patyki od szaszłyków, smażymy na głębszym oleju.
  • 2. Pieczarki czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki, dusimy na maśle.
  • 3. Na talerzach rozkładamy pieczarki posypane natka pietruszki i na to układamy nasze szaszłyki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy