szparagi i truskawki zapiekane w jajku

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ten duet to naprawdę duet znakomity. Jak to dobrze, że w końcu się odważyłam na to połączenie. Całość zapieczona w masie jajecznej, z dodatkiem octu balsamicznego. Słodko-wytrawne danie, delikatne i wyraziste zarazem.

  • 50 min

Składniki:

  • opakowanie zielonych szparagów
    miseczka truskawek
    4 (średnie) jajka
    1 łyżka octu balsamicznego
    szczypta białego pieprzu
    2 łyżki śmietany 18%

Szparagi i truskawki zapiekane w jajku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi opłukać dokładnie chłodną wodą. Odłamać zdrewniałe (białe oraz jasnozielone) końce łodyg (same złamią się w odpowiednim miejscu). Pokroić je nożem w około 2-centymetrowe kawałki. Wrzucić na patelnię, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 10 minut. Odcedzić, gdy będą miękkie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Truskawki pozbawić szypułek, pokroić na połówki. Jajka wbić do miseczki, dodać śmietanę, ocet balsamiczny, pieprz, roztrzepać. Szparagi i truskawki włożyć do naczynek żaroodpornych. Zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut. Wyjąć i podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy