Szparagi - uczta smakosza

0 (0 ocen)

Szparagi moja miłość

Składniki:

  • Składniki.
    50 dag szparagi białe
    2 piersi z kurczaka
    przyprawa do kurczaka
    10 dag mozzarella
    sól
    cukier
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    1 szklanka mleko
    0,5 szklanki wywaru ze szparagów
    1 łyżka świeżej bazylii

Szparagi - uczta smakosza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi obrać dokładnie . Gotować 15 minut w osolonej i lekko ocukrzonej wodzie. Osączyć, pozostawić wywar.
    Piersi z kurczaka, przekroić wzdłuż, rozklepać przez folię, przyprawić. Usmażyć z obu stron na patelni grillowej.
    Na każdym plastrze rozłożyć szparagi, zwinąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
    Z masła, mąki, mleka i wywaru ze szparagów, zrobić sos podobny do beszamelowego, polać nim szparagi, posypać startą mozzarellą i zapiec w piekarniku pod grillem około 10 minut.
    Dodałem do naczynia do zapiekania ugotowane młode ziemniaki, posypane koperkiem i kilka ciemnych winogron.

Komentarze

Podobne przepisy