Tara serowo-czekoladowa z migdałami

0 (0 ocen)

Pieczenie jest zdecydowanie moją mocniejszą stroną, staram się by każde moje ciasto było inne , oryginalne i kusiło jeszcze bardziej od poprzedniego...

Składniki:

  • Składniki:
    12 dag mąki,
    2 łyżki kakao,
    75 g masła,
    25 g płatków migdałowych,
    50 g mlecznej czekolady,
    50 g cukru,
    jajko.

    Nadzienie:
    10 dag półtłustego twarogu,
    4 jajka,
    1 żółtko,
    20 dag cukru,
    150 ml gęstej śmietany,
    starta skórka i sok z cytryny.

Tara serowo-czekoladowa z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, kakao, posiekane masło i czekoladę, rozgniecione w dłoni migdały oraz rozmącone jajko i cukier. Zagniesć gładkie ciasto. Formę do tarty o śr. 25 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) natłuścić i wysypać cienko mąką. Wylepić ciastem. Przykryć folią aluminiową i wstawić na 30 min do lodówki. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć pergaminem obciążyć ziarnami fasoli albo specjalnymi obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 min. Lekko przestudzić.
  • 2. Jajka oraz żółtko utrzeć z cukrem. Dodać śmietanę, rozgnieciony widelcem twaróg, wymieszać i dodać skórkę oraz sok z cytryny. Przelać na gotowy spód i piec 50 min w temp. 150st. Ostudzić, udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy