Tarta brokułowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem mistrzem w robieniu tart na wiele sposobów.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 30 dag mąki
    ● 2 jajka
    ● 20 dag masła
    ● 1/2 łyżeczki soli
    ● po szczypcie gałki muszkatołowej i imbiru
    Farsz:
    ● duży brokuł
    ● 2 mięsiste pomidory
    ● 15 dag szynki
    ● 2 jajka
    ● 20 dag żółtego sera
    ● sól, pieprz
    ● posiekana natka pietruszki

Tarta brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z jajkiem i żółtkiem. Dodajemy pokrojone masło i przyprawy. Zagniatamy ciasto i formujemy kulę. Owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
  • 2. Ciastem wylepiamy formę do tarty (śr. 26 cm). Nakłuwamy i smarujemy lekko wymieszanym białkiem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 °C.
  • 3. Brokuł dzielimy na różyczki. Gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Szynkę kroimy w paski. Pomidory obieramy i kroimy
    w plastry. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 4. Na ciasto wykładamy brokuł, szynkę i pomidory. Polewamy rozkłóconymi i doprawionymi jajkami. Posypujemy serem i natką. Zapiekamy ok. 20 minut w 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy