Tarta pieczarkowa na ziołowym ciescie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna krucha tarta na aromatycznym ziołowym spodzie. Idealna na przystawkę albo jako danie główne

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    100 G maki pszennej
    100G mąki krupczatki
    Pół kostki masła
    2 żółtka
    Szczypta soli
    Posiekana pietruszka , tymianek i estragon


    Nadzienie
    1kg pieczarek
    1 cebula
    Papryka
    Natka pietruszki
    Sól pieprz do smaku
    3 jajka
    Szklanka kwaśnej śmietany

Tarta pieczarkowa na ziołowym ciescie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce ok 30min. Następnie wylepiamy ciastem formę do tarty i podpiekamy w gorącym piekarniku ok 10min

    Przygotowujemy nadzienie
    Pieczarki drobno siekamy i razem z cebulką podsmażamy na patelni dodajemy pokrojona w kostkę paprykę i posiekaną natkę, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na podpieczony spod z kruchego ciasta. Jajka miksujemy ze śmietaną i wylewamy na pieczarki. Pieczemy 20 min w 180 st.

Porady

Zioła w cieście nadają charakteru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy