letnie ciasto na bazie bezy i ciasta kruchego. Wspaniale komponują się kwaskowe owoce, ze słodyczą bezy i maślanym smakiem ciasta. Chrupiące kawałki orzechów są wspaniałym, zaskakującym dodatkiem.
Tarta porzeczkowa z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wysypać na blat, dodać chłodne masło i posiekać. Dodać resztę składników - żółtka (mogą być ugotowane), cukier i sól i szybko zagnieć ciasto. Wyłożyć nim formę na tartę i wstawić do lodówki. Po 20 minutach piec ciasto w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 10-15 minut.
2.W między czasie ubić białka na sztywną pianę, dodać powoli cukier i dalej ubijać. Dodać porzeczki bez szypułek i grubo posiekane orzechy. Wymieszać. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. Ozdobić wedle fantazji ;)
Komentarze