Pyszne słodkie i puszyste ciasto kruche, kwaśny rabarbar pod pierzynką ze śmietanki i orzechów włoskich to wspaniała uczta przy kawie czy herbacie, polecam na ciepłe dni!
55 min
Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki pszennej
2 jajka
140 g masła
10 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
35 dag rabarbaru
80 g orzechów włoskich
1 szklanka kremówki
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
1 budyń śmietankowy
Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym jajku miksując.Następnie wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniatamy na stolnicy ciasto. Gotowym ciastem wylepiamy dno i boki natłuszczonej formy do tarty o śr 28 cm i wysokości 4 cm, nakłuwamy widelcem.Rabarbar myjemy kroimy na małe kawałki. Posypujemy na ciasto.
2.Śmietankę kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem, po czym wbijamy do niej jajka miksujemy. Wsypujemy do masy rozdrobnione orzechy i mieszamy.
Gotową masą orzechową zalewamy rabarbar.
Wstawiamy tartę do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 45 minut.
Po wyjęciu i wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze