Tarta truskawkowo-rabarbarowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Kolorowa i pachnąca owocami :). Słodycz truskawek przełamana jest tu kwaśnym smakiem różowych łodyg.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 2 szklanki
    - żółtka: 2 sztuki
    - margaryna ( kostka 250 g): 0.33 sztuki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - śmietana 12%: 1 łyżka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier: 0.75 szklanki

    - truskawki: 450 gramów
    - rabarbar (obrać i pokroić na niewielkie kawałki): 450 gramów
    - cukier: 0.75 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżki

Tarta truskawkowo-rabarbarowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół. Jedną część rozłożyć równo w foremce do tarty, nakłuć widelcem w kilku miejscach i podpiec przez 15 minut w 180 stopniach.
    Drugą część pozostawić w lodówce.
  • 2. Owoce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na podpieczone ciasto.
  • 3. Drugą część ciasta kruchego cienko rozwałkować, radełkiem (lub nożem) pociąć na paski o szerokości 1,5cm. Ułożyć kratkę na owocach, końce pasków przykleić do podpieczonego ciasta.
  • 4. Wstawić do piekarnika i piec przez 20-25minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy