Tarta serowo-rabarbarowa

0 (0 ocen)

To mój pierwszy tegoroczny wypiek z mojego ulubionego,wiosennego warzywa jakim jest rabarbar.Zapewne będą kolejne,bo lubimy rabarbar.Ale dziś proponuję Wam pyszną tartę...kwaskowaty rabarbar,kremowy ser dopieszczony o polewę ze skórką pomarańczową,która świetnie komponuje się z całością.

Składniki:

  • Spód:
    220 g mąki
    100 g masła
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
    Nadzienie:
    500 g rabarbaru
    250 g serka kremowego
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki cukru
    1 jajko
    1/4 szklanki mąki (pół na pół pszennej i ziemniaczanej)
    Polewa:
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Tarta serowo-rabarbarowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Skórkę pomarańczową drobno siekamy. Masło, cukier, mąkę i łyżkę skórki pomarańczowej siekamy nożem i szybko zagniatamy ciasto.Ciastem wykładamy formę na tartę wysmarowaną masłem o średnicy ok. 23-24 cm.Przygotowany spód wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  • 2. Nadzienie:
    Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki.Dodajemy mąkę pszenną,ziemniaczaną i cukier.Mieszamy i odstawiamy.Serek ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i dalej ucieramy na krem.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200'C. Schłodzone ciasto na spód pieczemy 10 minut.Wyjmujemy i wykładamy na podpieczony spód rabarbar.Zapiekamy kolejne 10 minut.Temperaturę w piekarniku obniżamy do 175'C. Masę serową wylewamy na podpieczony spód z rabarbarem i pieczemy kolejny 30 minut.
  • 4. Polewa:
    Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i posiekaną drobno skórką cytrynową.Polewę rozsmarowujemy na upieczonej tarcie zaraz po wyjęciu z piekarnika.tarte przed podaniem należy dobrze schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy