TARTA SZPINAKOWA

0 (0 ocen)

DOSKONAŁA NA ZIMNO I NA CIEPŁO

Składniki:

  • na ciasto:

    szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli

    na farsz:

    30 dag szpinaku
    2 średnie cebule
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    20 dag serka śmietankowego
    4 łyżki żółtego sera ( tartego )
    2 jajka
    przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Tarta szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TARTA SZPINAKOWA 1. Z podanych składników przygotowałam ciasto i włożyłam na pół godziny do lodówki.Cebulkę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na maśle. Świeży szpinak umyłam, osuszyłam pokroiłam na drobno, poddusiłam z cebulką ( połowę szpinaku ) dodając serek śmietankowy. Doprawiłam do smaku. Gdy farsz przestygł dodałam żółty ser , jajka i drugą połowę szpinaku, wymieszałam.
    Blaszkę do tarty natłuściłam olejem, posypałam mąką pszenną.Ciasto rozwałkowałam wyłożyłam na blasze, na wierzch wylałam masę szpinakową. Wierzch posypałam resztą sera żółtego. Tartę piekłam w temp. 180 stopni przez 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy