Tarta szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników przygotowałam ciasto i włożyłam na pół godziny do lodówki.Cebulkę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na maśle. Świeży szpinak umyłam, osuszyłam pokroiłam na drobno, poddusiłam z cebulką ( połowę szpinaku ) dodając serek śmietankowy. Doprawiłam do smaku. Gdy farsz przestygł dodałam żółty ser , jajka i drugą połowę szpinaku, wymieszałam.
Blaszkę do tarty natłuściłam olejem, posypałam mąką pszenną.Ciasto rozwałkowałam wyłożyłam na blasze, na wierzch wylałam masę szpinakową. Wierzch posypałam resztą sera żółtego. Tartę piekłam w temp. 180 stopni przez 45 minut.
Komentarze