Lemoniada - idealna na zbliżające się słoneczne dni. Pachnąca delikatnie truskawkami i kokosem, z rabarbarem. Będzie świetną, różową alternatywą tradycyjnej lemoniady
25 min
Składniki:
100 gram truskawek
2-3 łodygi rabarbaru
2 łyżki wiórek kokosowych
½ szklanki wody
1-2 łyżki miodu lipowego
0,5 litra wody gazowanej
Truskawkowo-rabarbarowa lemoniada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i pozbawione szypułek truskawki dzielimy na ćwiartki, wkładamy do rondelka. Rabarbar obieramy kroimy w pasterki, dokładamy do truskawek, wlewamy ½ szklanki wody wsypujemy wiórki i gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 10-15 minut aż truskawki i rabarbar zmiękną.
Wyłączamy dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Jeśli lemoniada ma być gładka przestudzoną masę przecieramy przez sitko – dolewamy wodę gazowaną, dodajemy kostki lody i serwujemy.
Jeśli natomiast chcemy mieć wyczuwalne kawałki owoców, blendujemy masę, wlewamy wodę gazowaną dodajemy kostki lodu i serwujemy.
Komentarze