Truskawkowo-rabarbarowa lemoniada

0 (0 ocen)

  • 25 min

Lemoniada - idealna na zbliżające się słoneczne dni. Pachnąca delikatnie truskawkami i kokosem, z rabarbarem. Będzie świetną, różową alternatywą tradycyjnej lemoniady

  • 25 min

Składniki:

  • 100 gram truskawek
    2-3 łodygi rabarbaru
    2 łyżki wiórek kokosowych
    ½ szklanki wody
    1-2 łyżki miodu lipowego
    0,5 litra wody gazowanej

Truskawkowo-rabarbarowa lemoniada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i pozbawione szypułek truskawki dzielimy na ćwiartki, wkładamy do rondelka. Rabarbar obieramy kroimy w pasterki, dokładamy do truskawek, wlewamy ½ szklanki wody wsypujemy wiórki i gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 10-15 minut aż truskawki i rabarbar zmiękną.

    Wyłączamy dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

    Jeśli lemoniada ma być gładka przestudzoną masę przecieramy przez sitko – dolewamy wodę gazowaną, dodajemy kostki lody i serwujemy.

    Jeśli natomiast chcemy mieć wyczuwalne kawałki owoców, blendujemy masę, wlewamy wodę gazowaną dodajemy kostki lodu i serwujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy