Tarta z nadzieniem cukiniowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Szybka potrawa wegetariańska

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki pszennej
    100g masła
    sól

    Nadzienie:
    1 średnia cukinia
    1 cebula
    1-2ząbki czosnku
    250ml śmietany 30%
    2 jajka
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa

Tarta z nadzieniem cukiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, wymieszać z masłem. Wyrabiać ciasto. Jeżeli nie chce się kleić dodać odrobinę chłodnej wody. Wyrobione ciasto schłodzić przez około 20 min.
  • 2. Wyłożyć formę do tarty przygotowanym ciastem, lekko nakłuć. Podpiec ok. 15 min. w 200 stopniach C.
  • 3. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Jajka wymieszać ze śmietanką, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 4. Warzywa ułożyć na podpieczony spód. Zalać przygotowaną masą. Piec do zrumienienia ok. 15 min. w 190 stopniach C.

Komentarze

Podobne przepisy