Tarta z sojowymi flaczkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Kiedyś w ogóle nie gotowałam. Zmieniło się to dwa lata temu, gdy jako jedyna w rodzinie przeszłam na dietę wegetariańską. Teraz krzątam się po kuchni, przygotowując warzywne przysmaki.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto: 30 dag mąki
    ● 15 dag masła
    ● żółtko
    ● łyżeczka soli
    Farsz: 1 op. flaczków sojowych
    ● 30 dag pieczarek
    ● 25 dag żółtego sera
    ● sól
    ● pieprz ● majeranek
    ● olej do smażenia.
    Sos: 20 dag słodkiej śmietany
    ● minikostka o smaku czosnku
    ● jajko
    ● sól
    ● pieprz
    ● margaryna do formy

Tarta z sojowymi flaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę mieszamy
    z solą, dodajemy pokrojone
    w kostkę masło i siekamy. Dodajemy
    żółtko i 1/2 szklanki wody i starannie wyrabiamy.
    Chłodzimy 30 minut.
  • 2. Farsz: flaczki gotujemy według
    przepisu na opakowaniu.
    Odcedzamy. Pieczarki oczyszczamy,
    kroimy w plasterki, oprószamy
    przyprawami i smażymy.
    Ser ścieramy na tarce.
  • 3. Sos: do śmietany wbijamy
    jajko, wsypujemy przyprawy
    i dokładnie mieszamy.
  • Tarta z sojowymi flaczkami 4. Ciasto rozwałkowujemy
    i wkładamy do natłuszczonej
    formy. Nakłuwamy widelcem
    i pieczemy 30 minut w 180 °C.
  • 5. Na ciasto wykładamy flaczki
    i pieczarki. Polewamy sosem
    i posypujemy serem. Pieczemy
    ok. 30 minut w temp. 200 °C.

Porady

● Do farszu warto dodać kilka posiekanych listków bazylii i 2 rozgniecione ząbki czosnku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2010

Komentarze

Podobne przepisy