Tarta ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo prosta do przygotowania tarta ze szparagami na cieście francuskim. Polecam, bo jest pyszna.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto francuskie 1 arkusz,
    szparagi zielone 10 szt,
    śmietana 30 % 200 ml,
    jajka 3 szt,
    ser żółty starty 3 łyżki,
    cebula mała 1 szt,
    sól,
    pieprz,
    gałka muszkatołowa,
    masło do smażenia,

Tarta ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do tarty natłuścić i wyłożyć ciastem francuskim, przyciąć nadmiar ciasta. Na wierzchu ułożyć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i podpiec w pierniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
    Szparagi umyć, przyciąć zdrewniałe końcówki, pokroić na dwa mniejsze kawałki i gotować 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie wyjąć z wody i osuszyć. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na maśle. Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać cebulę, parmezan, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszać i wylać na podpieczoną tartę. Na wierzchu ułożyć szparagi. Piec 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy