Tarta zielona z serami

0 (0 ocen)

  • 60 min

tarta

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto;
    1,5 szkl mąki
    125 g masła
    1 jajko
    szczypta soli
    szczypta czerwonej papryki

    nadzienie;
    buraki naciowe lub szpinak ok 300-350 g (sparzone)
    pół szkl mleka
    pół szkl śmietany
    2-3 ząbki czosnku
    1 jajko
    sól
    pieprz
    150 g sera feta lub typu feta
    150 g sera żółtego
    2 małe oscypki

Tarta zielona z serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagnieść, twarde. wylepić formę do tarty.
    Buraki naciowe lub szpinak, wymieszać z mlekiem i zmiksować przy pomocy blendera, dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek zagotować i podprawić śmietaną. Wystudzić, dodać rozkruszony ser feta, starty na tarce ser żółty i jajko. wymieszać.
    Piekarnik nagrzać do temp 180 st ciasto podpiec przez 15 min.
    Wylać na ciasto masę zieloną z serem, posypać startym na tarce oscypkiem i piec przez 35 min .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy