Zielona tarta

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Burak naciowy w roli głównej

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 150 g liści buraka naciowego
    1 szkl mleka
    1 jajko
    2 szkl mąki
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    szczypta czosnku granulowanego
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    sos mięsny
    250 g mięsa mielonego
    1 cebula
    pół puszki pomidorów całych w zalewie
    2 łyżki zielonego groszku
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    serek topiony lub kulka mozzarelii
    sól
    pieprz
    szczypta oregano
    szczypta bazylii
    szczypta majeranku

Zielona tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zielona tarta 1. Liście buraka umyć, osączyć z wody, włożyć do miski zalać mlekiem i zblendować na jednolitą zieloną masę, dodać jajko , mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać ciasto mikserem, na koniec dodać oliwę.
    Formę do tarty lub torownicę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, wylać ciasto i piec w temp 200 st ok 25 min.
    W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przyrumienić pół cebuli , ( drugą połowę pokroić na krążki i odłożyć) dodać mięso, smażyć mieszając i rozdrabniając, po 10 min dodać pomidory. groszek i przyprawy i odparować mieszając sos. Na koniec sos zagęścić mąką kukurydzianą posypując mąką całość po czym wymieszać.
  • Zielona tarta 2. Na upieczone ciasto wyłożyć mięso, ułożyć krążki cebuli, posypać groszkiem i ułożyć plasterki serka topionego lub mozzarelli ( ja użyłam serek topiony kremowy) Posypać szczyptą oregano i zapiec ok 15 min grzejąc tylko górną spiralą. Przed podaniem polać sosem pomidorowym lub keczupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy