Zielona tarta

0 (0 ocen)

  • 40 min

z piersią z kurczaka

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    30 dkg mąki
    15 dkg margaryny Palma z Murzynkiem
    4 łyżki śmietany
    1 płaska łyżeczka soli
    nadzienie:
    1 pierś z kurczaka (ok. 250 g)
    1 duży por
    1 średnia cukinia
    1 mały brokuł
    3 jajka
    3/4 małego opakowania śmietany
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka
    curry

Zielona tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z farszem 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na pół godziny.
    Filet z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć kilka minut na rozgrzanej patelni. Dodać pokrojonego w półplasterki pora, a kiedy zwiędnie, cukinię. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry, słodką i ostrą papryką. Brokuła podzielić na małe różyczki i wrzucić na kilka minut do osolonego wrzątku. Odcedzić i dodać do farszu. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę na tartę. Na ciasto wyłożyć farsz i zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietaną.
  • Gotowa do zapieczenia tarta 2. Rozwałkować resztę ciasta i przykryć nim tartę. Boki skleić. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30-40 minut. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy