Torcik bezowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lekki puszysty rozpływajacy się w ustach z masą z bitej śmietany i owocami

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Beza :
    6 białek
    2 czubate szklanki drobnego cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Masa:
    1 smietana30%
    2 serki maskarpone
    1 szklanka cukru
    1 kg truskawek
    Trochę borówek lub dowolnych owoców.

Torcik bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 białka ubić, gdy piana będzie średnio ubite dodawać partiami 1 szklankę cukru.
    Do sztywno ubitych białek oddać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszać delikatnie na wolnych obrotach. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przyłożyć duży płaski talerz długopisem obrysowac talerz. Wylozyc białka w narysowany okrąg. Piec w temperaturze 140 stopni przez 1 godzinę. Z pozostalych składników upiec drugi bezowy placek postępując tak jak w przypadku pierwszej bezy. 30 procentową śmietanę ubić na sztywno dodać 2 serki maskarpone i szklankę drobnego cukru. Masę wyłożyć na pierwszy bezowy placek zostawiają troszkę do dekoracji rozłożyć owoce, przykryć drugim bezowym plackiem. Udekorować masą i owocami. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy