Torcik bezowy

0 (0 ocen)

Polecam torcik bezowy z masą śmietankową z mascarpone ,robiłam pierwszy raz i wyszedł bardzo pyszny.;)

Składniki:

  • Składniki - jajka (6 białek),300 gr cukru,1 łyżka mąki ziemniaczanej,1 łyżka octu, szczypta soli,
    Krem - śmietana 30 % 600 ml,serek mascarpone 250 gr, cukier puder 2 łyżki,1 pacz.śmietan fix mus z truskawek - 20 dkg truskawek + 1/2 szklanki cukru zmiksować.
    Konfitura wiśniowa.,koraliki cukrowe.

Torcik bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,na najwyższych obrotach ,cały czas miksując zmniejszyć obroty i dodawać cukier i na koniec mąkę i ocet. Na papierze do pieczenia odcisnąć 2 (spódy tortownicy średnica 23 cm),i nakładać ubitą piane .Placki nie mają być za grube pozostałą masę przełoży do worka cukierniczego i nakładca na placki małe beziki.Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec bezy około 20 min ,następnie temperaturę zmniejszyć do 100 stopni i suszyć bezy przez godzinę.
  • 2. Krem - śmietanę ubić z cukrem pudrem ,pod koniec dodać śmietan fix,ubita śmietanę połączyć z serkiem mascarpone .
    Upieczone bezy jeden placek bezy smaruje konfiturą wiśniową nakładam śmietanę i nakładam drugi placek bezy nakładam śmietanę i polewam musem truskawkowym i konfiturą wiśniową i koralikami cukrowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy