Ciasto na dwa torciki
2 blaszki 10 X 24
80 g mąki
110 g cukru
3 jaja
11 g kakao
1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
ew.1 łyżeczka proszku do pieczenia ( ja nie dałam)
do nasączenia sok z czarnej porzeczki z odrobiną soku z cytryny
200 ml śmietany 30 %
1 łyżka soku z cytryny
44 g drobniutko pokruszonych bez
kilka łyżek powideł ew. dżemu z czarnej porzeczki
Torcik śmietankowo bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja ubijamy z cukrem.
Przesianą mąkę łączymy z kakao i kawą.
Gdy jaja są już dobrze ubite, powoli delikatnie dodajemy mąkę z dodatkami.Nie używamy miksera.
Ciasto przelewamy do wysmarowanych i obsypanych bułką blaszek.
Warstwy będą bardzo cienkie.
Pieczemy w piekarniku ok. 20 min.
Po wystudzeniu wycinamy z każdego ciasta 2 okręgi 9 cm i 8 cm.
I dwa malutkie ok. 2 cm wycięłam kieliszkiem.
2.Schłodzoną śmietanę ubijamy , dodajemy do niej sok z cytryny a potem już delikatnie łyżką wsypujemy pokruszone bezy.
Ciastka lekko nasączamy sokiem.
Cztery większe krążki ciasta smarujemy cienką warstwą powideł.
Na największy nakładamy porcję śmietany, przykrywamy drugim krążkiem
lekko dociskamy i znów nakładamy śmietanę.
Całość pokrywamy pozostałą śmietaną i posypujemy pokruszonymi herbatnikami.
Na wierzch kładziemy najmniejsze krążki.
Komentarze