Torcik śmietankowo bezowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bita śmietana z bezą w wersji minimalistycznej.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto na dwa torciki
    2 blaszki 10 X 24
    80 g mąki
    110 g cukru
    3 jaja
    11 g kakao
    1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    ew.1 łyżeczka proszku do pieczenia ( ja nie dałam)
    do nasączenia sok z czarnej porzeczki z odrobiną soku z cytryny

    200 ml śmietany 30 %
    1 łyżka soku z cytryny
    44 g drobniutko pokruszonych bez
    kilka łyżek powideł ew. dżemu z czarnej porzeczki

    4 pokruszone ciemne herbatniki do dekoracji

Torcik śmietankowo bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0vh66bb 1. Jaja ubijamy z cukrem.
    Przesianą mąkę łączymy z kakao i kawą.
    Gdy jaja są już dobrze ubite, powoli delikatnie dodajemy mąkę z dodatkami.Nie używamy miksera.
    Ciasto przelewamy do wysmarowanych i obsypanych bułką blaszek.
    Warstwy będą bardzo cienkie.
    Pieczemy w piekarniku ok. 20 min.
    Po wystudzeniu wycinamy z każdego ciasta 2 okręgi 9 cm i 8 cm.
    I dwa malutkie ok. 2 cm wycięłam kieliszkiem.
  • 2. Schłodzoną śmietanę ubijamy , dodajemy do niej sok z cytryny a potem już delikatnie łyżką wsypujemy pokruszone bezy.
    Ciastka lekko nasączamy sokiem.
    Cztery większe krążki ciasta smarujemy cienką warstwą powideł.
    Na największy nakładamy porcję śmietany, przykrywamy drugim krążkiem
    lekko dociskamy i znów nakładamy śmietanę.
    Całość pokrywamy pozostałą śmietaną i posypujemy pokruszonymi herbatnikami.
    Na wierzch kładziemy najmniejsze krążki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy